Ruokinta

Ruokinta Tuebor Boerboelsilla

Koiran hyvinvointi alkaa perusrakenteista – ja yksi tärkeimmistä on laadukas, koiralle sopiva ravinto. Meillä Tueborilla ruokinta ei ole sivuseikka, vaan osa kokonaisvaltaista vastuullista kasvatustyötä. Olemme raakaruokkineet koiramme pääasiassa vuodesta 2010 lähtien, ja kokemuksemme mukaan tasapainoinen, vaihteleva ja koiralähtöinen ruokinta näkyy suoraan koiran terveydessä, jaksamisessa ja yleisessä olemuksessa.

Kaikki sai alkunsa, kun ensimmäinen koiramme Sirius kärsi jatkuvista hiiva- ja suolistovaivoista, joihin ei tuntunut löytyvän apua vaikka kokeilimme useita eri nappulamerkkejä. Lopulta päädyimme tutustumaan raakaruokintaan – aluksi varovasti yhdistellen nappulaa ja raakaruokaa ns. 50/50-mallilla. Muutos koiran hyvinvoinnissa oli kuitenkin niin selkeä, että pian kaikki koiramme siirrettiin kokonaan raakaruokinnalle. Tällä tiellä olemme olleet siitä asti.

Miksi raakaruoka?
Raakaruokinnassa tiedämme tasan tarkkaan, mitä koiramme syövät. Voimme säädellä ruokintaa yksilöllisesti koiran iän, aktiivisuustason, terveydentilan ja vuodenajan mukaan. Raakaruokinnassa ei ole kyse vain lihasta – siihen kuuluu vaihtelevasti lihaa, luita, sisäelimiä, kasviksia, viljoja ja lisäravinteita. Ravinnon koostumus suunnitellaan kokonaisuus edellä: tarkoitus ei ole syöttää joka päivä samaa, vaan tarjota vaihtelevasti laadukkaita raaka-aineita, jotka yhdessä muodostavat tasapainoisen ruokavalion.

Mitä meillä syödään?
Ruokavalion runkona on laaja kirjo lihaa: possua, nautaa, broileria, kalkkunaa, sikaa-nautaa, lammasta, hevosta, peuraa ja muuta riistaa sekä erilaisia kaloja, kuten muikkua, lohta, haukea ja ahventa. Valitsemme kulloinkin sitä, mitä on saatavilla – näin ruokinta pysyy luonnollisena ja monipuolisena.

Kerran viikossa tarjoamme sisäelimiä, kuten maksaa ja sekoituksia muista elimistä (sydän, keuhkot, munuaiset) useista eri eläimistä. Luuaterioilla koirat saavat esimerkiksi possun ja broilerin rankoja, kalkkunan kauloja, sorkkia ja kokonaisia broilereita.

Lisäksi käytämme satunnaisesti kananmunia, piimää tai kefiiriä, keitettyä riisiä tai tattaria sekä viljapohjaisia puuroja, kuten neljän viljan puuroa. Koirat saavat toisinaan myös banaania, porkkanaa ja muita satunnaisia kasviksia – silloin kun niitä sattuu olemaan.

Lisäravinteina käytämme mm. kalaöljyä, pellavansiemenöljyä, merilevää, kuivattua nokkosta, sinkkiä, kalkkia, murskattuja kananmunankuoria, biotiinia ja muita vitamiineja tarpeen mukaan. Talvikaudella lisätään ruokiin rasvaa, esimerkiksi possunrasvaa, sillä kylmä lisää energiankulutusta etenkin ulkona viihtyvillä koirilla.

Vastuullinen raakaruokinta
Raakaruokinta ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii perehtymistä. Emme suosittele ketään vaihtamaan ruokintatapaa hetken mielijohteesta – kuten kaikessa koiranhoidossa, myös ruokinnassa tulee olla harkittu ja tietoinen. Yksipuolinen tai väärin koostettu raakaruokinta voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi kannustamme kaikkia kiinnostuneita tutustumaan aiheeseen rauhassa, vertailemaan ruokintamalleja ja seuraamaan omaa koiraansa tarkasti.

Yksi raakaruokinnan suurimmista eduista on se, että voit itse vaikuttaa koirasi hyvinvointiin jokaisen ruokakupin kohdalla. Lisäksi voit hyödyntää luonnon antimia – kesäisin meillä käytetään muun muassa nokkosta, marjoja ja kalaa. Teurastamoista tai metsästäjiltä voi saada hyötykäyttöön osia, jotka eivät kelpaa ihmisravinnoksi, mutta ovat koirille erinomaista ravintoa.

Tulevaisuuden haaveita
Unelmamme on joskus tulevaisuudessa kasvattaa itse osan koiriemme ruoasta – esimerkiksi kaneja, kanoja tai lampaita. Tällainen pienimuotoinen omavaraisuus lisäisi ruokinnan jäljitettävyyttä entisestään ja toisi arkeen vielä yhden tason lisää eettiseen ja kestävään koiranpitoon. Aika ei ole vielä kypsä siihen, mutta haave elää.